top of page
Zoeken
  • monamicoaching

Adem jij vaker door je mond, dit is wat het betekent...

Bijgewerkt op: 11 okt. 2023

Vanochtend had ik weer een bijzonder mooie sessie waarin ik het heb gehad over een zeer krachtig hulpmiddel als het aankomt op stress... En dat is onze ademhaling.


We ademen namelijk massaal verkeerd. Vaker zie ik dat de ademhaling bij mensen hoog ligt en niet goed doorzakt naar de buik. Er ontstaat dan structureel te weinig zuurstof in de hersenen en in ons lijf.


Een verkeerde manier van ademhalen heeft gevolgen: je ademt regelmatig door je mond, gaapt vaak, ervaart duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, bent vaak vermoeid, hebt last van hoofdpijn, slaapt slecht en nog veel meer.


Wist je dat een onjuiste manier van ademhalen ook de aanmaak van stresshormonen stimuleert?


Hoe komt dit? Dit is vaak te herleiden naar de geboorte wanneer de navelstreng van de baby te snel wordt doorgeknipt. Het kindje kan op die manier niet op een natuurlijke manier overschakelen naar ademen via de neus en mond. Hierdoor ontstaat een Trauma-Response manier van ademen, en dit leren wij aan als onze normale manier van ademen.


Het goede nieuws is dat je beter ademhalen kunt leren, zelfs in gespannen tijden!


Probeer in stressgerelateerde momenten langer uit te ademen dan in te ademen. Bijvoorbeeld, adem 3 seconden in en 4 seconden uit. Als je gestrest of in paniek bent, is het zuurstofgehalte in je hersenen laag. Deze ademhalingstechniek zorgt ervoor dat het koolstofdioxidegehalte in je lichaam daalt, waardoor je hersenen meer zuurstofrijk worden en je stress afneemt.


Wil jij beter leren ademen en stressvrijer leven? Plan dan hier je kennismakingsgesprek. In dit gesprek kunnen we ontdekken hoe ik jou het beste kan ondersteunen op jouw weg naar groei en transformatie.


8 weergaven0 opmerkingen
bottom of page